close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej
  • AKTUALNOŚCI

  • 26 października 2018

    Prezentacja tradycyjnych dań tatarskich podczas warsztatów kulinarnych

    22 października 2018 r. odbyły się warsztaty kulinarne prezentujące kuchnię tatarską. Warsztaty zostały przeprowadzone przez przedstawicieli polskiej społeczności tatarskiej, właścicieli renomowanej restauracji „Tatarska Jurta”: Dżennetę i Mirosława Bogdanowiczów, którzy wraz z córkami, Dżemilą i Elwirą gościli na zaproszenie Ambasady w Tunezji. Licznie zgromadzone grono tunezyjskich mediów, blogerów kulinarnych,  dyplomatów miało okazje podpatrzeć, ale też własnoręcznie przygotować kołduny, samsę oraz pierekaczewnik.

    Pierekaczewnik jest daniem tatarskim – wielowarstwowym ciastem makaronowym z mięsem, serem lub grzybami. Ten tatarski pieróg został wpisany jako pierwszy w Polsce na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Od 20 lipca 2009 r. posiada status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności – produktu prawnie chronionego w Unii Europejskiej. Kołduny czy samsa to najbardziej znane pierogi tatarskie. Najczęściej nadziewane farszem mięsnym bądź słodkim. Warsztaty były okazją do zaprezentowania kulturalnego dziedzictwa Polski z pogranicza kultur, a dla publiczności tunezyjskiej dużym zaskoczeniem było odkrycie znanych im dań w zupełnie nowych odsłonach.  

    44508730_10156934627974835_5551317561624231936_n
    44521366_2224526847565534_3750834071043833856_n
    44529247_2224526750898877_2739131112604303360_n
    44571516_2224526990898853_5969493242763280384_n
    44601979_10156934627859835_5758427653505810432_n
    44742093_2224526697565549_500179302743015424_n
    warsztaty

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: